arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up close menu

1600

Restaurant “Boshuis Drie” heeft een geschiedenis die terugvoert tot het jaar 800. De eerste missionarissen stichtten er toen een kapelletje dat in de volksmond beter bekend is gebleven als “Het Heilig Huuske”. 

1700

Een zekere handigheid kon deze Ierse en Engelse missionarissen niet worden ontzegd, want in hun ijver om zieltjes te winnen werden de pas bekeerde Germanen met spookverhalen bij hun vroegere heilige plaatsen weggehouden. Zo schijnt “het Solsche Gat” ontstaan te zijn uit een vloek van een heks die het klooster liet verdwijnen. Bij volle maan kunt u de monniken nog altijd in hun witte spookgewaden bij het gat zien ronddansen.

1765

In 1765 trokken een Boer en Boerin met al hun bezittingen op de Boerenkar door het Speulder –en Sprielderbos. Bij het zien van de overblijfselen van het Heilig Huuske en het drukke verkeer dat op dit plekje een rustpauze inlaste, besloten zij hier een boerderij te stichten. “Boshuis Drie” was een feit. Vanwege het feit dat de boerderij tegen het Heilig Huuske is aangebouwd is “Boshuis Drie” uniek in Nederland!

1800

De witte voorgevel van “Boshuis Drie” is nog een overblijfsel van dit vroeg-christelijke bedehuisje.
Als u goed kijkt kunt u de 2 pilaren in de buitenmuur nog ontwaren. 

1900

Koetsiers van de postkoetsen werden in de gelegenheid gesteld de paarden te wisselen en zelf een eenvoudige maaltijd te gebruiken.

2000

“Boshuis Drie” heeft sindsdien de horecafunctie behouden. Menig koninklijke gast is hier verwelkomd. Koning Willem de Derde en Prins Hendrik waren hier, na de jacht, een graag geziene gast.
1600
2000